Aandoeningen

Voorste/achterste kruisbandruptuur

Dienst:

Orthopedie
Onze knie bevat een voorste en achterste kruisband (resp. ACL / PCL). Deze zijn belangrijk voor de voor-achterwaartse stabiliteit van de knie. Bij een hevig torsietrauma kan deze kruisband scheuren met instabiliteit tot gevolg. Voornamelijk bij de zogenaamde "pivot" sporten (voetbal, skiën) is er een hoger risico dat men dit letsel oploopt.

De patiënt zal de instabiliteit aanvoelen als een doorzakkend gevoel ter hoogte van de knie. Frequent doorzakken is nefast voor het kraakbeen en wordt dus best vermeden.

Ondanks dat deze ruptuur klinisch kan vastgesteld worden, wordt nagenoeg altijd een MRI uitgevoerd om andere afwijkingen in het licht te stellen.

Een voorste kruisband wordt bijna altijd gereconstrueerd. Hiervoor worden lichaamseigen pezen van de hamstrings gebruikt om een nieuwe kruisband te vormen. De operatie gebeurt via een arthroscopische techniek.

Het duurt ongeveer 6 à 8 maand vooraleer de sporter zijn oorspronkelijk niveau terug bereikt heeft.

Een achterste kruisband (PCL) zal hersteld worden bij instabiliteit. Dit is echter minder het geval dan bij een voorste kruisbandruptuur. De initiële behandeling van een PCL scheur is vaak een stabiliserende brace in combinatie met kinesitherapie.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!