Onderzoek

Vruchtwaterpunctie

Dienst:

Gynaecologie

Vruchtwaterpunctie, ook bekend als amniocentese, is een medische procedure waarbij een klein monster van het vruchtwater dat de zich ontwikkelende baby omgeeft, wordt verzameld. Deze procedure wordt uitgevoerd om informatie te verkrijgen over de gezondheid en genetische kenmerken van de baby, en wordt vaak aanbevolen bij bepaalde medische indicaties. Deze procedure gaat door in AZ Sint-Jan Brugge.

Vruchtwaterpunctie is van groot belang voor het identificeren van genetische afwijkingen en chromosomale stoornissen bij de foetus, zoals het syndroom van Down. Het kan ook worden uitgevoerd om bepaalde aangeboren afwijkingen op te sporen, zoals neurale buisdefecten. De procedure wordt meestal aangeboden aan vrouwen met verhoogd risico op dergelijke aandoeningen.

Voorafgaand aan vruchtwaterpunctie zal je arts je uitgebreid informeren over de procedure en eventuele risico's. Het kan nodig zijn om voorafgaand aan de ingreep enige voorbereidingen te treffen. De zorgverleners zullen ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd en comfortabel bent voordat de procedure begint.

In AZ Sint-Jan Brugge zal de vruchtwaterpunctie gewoonlijk worden uitgevoerd door een gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen. Een dunne naald wordt voorzichtig door de buikwand en de baarmoederwand ingebracht om een kleine hoeveelheid vruchtwater te verzamelen. De procedure wordt begeleid met behulp van echografie om de exacte locatie van de naald te bevestigen en ervoor te zorgen dat de baby niet wordt geschaad.

Na de vruchtwaterpunctie kun je meestal je normale activiteiten hervatten, maar het kan verstandig zijn om wat rust te nemen. Je krijgt meestal instructies over wat je moet doen als je eventuele pijn, bloeding of andere zorgwekkende symptomen ervaart. De verzamelde vruchtwatermonsters worden geanalyseerd in een laboratorium en de resultaten worden met je besproken.

Als je vragen hebt over vruchtwaterpunctie of als je deze procedure moet overwegen, neem dan contact op met de zorgverleners in het ziekenhuis. Ze zijn er om je te begeleiden, te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden, zodat je met vertrouwen kunt beslissen wat het beste is voor jou en je baby.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!