Aandoeningen

Vulvodynie

Dienst:

Gynaecologie

Vulvodynie is een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn, branderigheid of ongemak in het gebied rond de opening van de vagina (de vulva). Deze aandoening kan het seksuele welzijn van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Chronische Vulvapijn: Vrouwen met vulvodynie ervaren vaak aanhoudende pijn in het vulvaire gebied.
  • Branderigheid of Irritatie: Brandende sensaties en irritatie in de vulva.
  • Pijn bij Geslachtsgemeenschap: Seksuele activiteit kan pijnlijk zijn voor vrouwen met vulvodynie.
  • Onaangename Sensaties: Sommige vrouwen beschrijven gevoelens van jeuk of steken.

De oorzaak van vulvodynie is vaak onbekend, maar het kan verband houden met problemen met zenuwen in de vulva, overgevoeligheid van de huid, hormonale schommelingen, en zelfs emotionele factoren.

De diagnose van vulvodynie kan uitdagend zijn en vereist vaak uitsluiting van andere mogelijke oorzaken van vulvaire pijn. De behandeling omvat doorgaans levensstijlaanpassingen, medicatie en fysiotherapie.

Als je symptomen van vulvodynie ervaart, zoals aanhoudende vulvapijn of pijn bij geslachtsgemeenschap, raadpleeg dan je gynaecoloog voor een juiste diagnose en bespreking van behandelingsmogelijkheden. Het is belangrijk om hulp te zoeken om de kwaliteit van leven te verbeteren bij deze aandoening.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!