Behandeling

Wortelpuntbehandeling (Apexresectie)

Wortelpuntbehandeling, ook wel apexresectie genoemd, is een tandheelkundige ingreep die wordt uitgevoerd wanneer de tandzenuw afsterft, meestal als gevolg van een diep tandbederf. Normaal gesproken zou uw tandarts de tand ontzenuwen door de dode zenuw te verwijderen en de ruimte in de tand op te vullen met een rubberachtig materiaal. Dit is vaak een effectieve behandeling. Echter, in sommige gevallen kan er een ontsteking of cyste ontstaan aan de punt van de tandwortel. In dergelijke situaties is een herbehandeling, waarbij de ontzenuwingsprocedure wordt herhaald, meestal de eerste keuze. Soms is het echter noodzakelijk om de tip van de wortel en de ontsteking of cyste chirurgisch te verwijderen, vooral wanneer het zenuwkanaal niet meer toegankelijk is (bijvoorbeeld omdat er een stifttand is geplaatst) of wanneer de cyste niet krimpt na een herbehandeling. Deze chirurgische ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal slechts ongeveer een half uur.

Wortelpuntbehandeling wordt overwogen in gevallen waarin er ernstige tandzenuwproblemen zijn die niet met een standaard ontzenuwingsprocedure kunnen worden verholpen. Dit kan het gevolg zijn van vergevorderd tandbederf, een trauma aan de tand of andere tandheelkundige problemen. De resulterende ontsteking of cyste aan de wortelpunt kan leiden tot pijn, zwelling en ongemak.

  1. Diagnose en Evaluatie: De tandarts zal eerst de diagnose stellen door middel van röntgenfoto's en klinisch onderzoek om de exacte locatie en omvang van het probleem vast te stellen.
  2. Lokale Verdoving: De procedure begint met het toedienen van lokale verdoving om ervoor te zorgen dat u geen pijn voelt.
  3. Toegang tot de Wortelpunt: De tandarts maakt een kleine incisie in het tandvlees om toegang te krijgen tot de wortelpunt van de tand.
  4. Verwijdering van Ontstoken Weefsel: De ontstoken of geïnfecteerde weefsels en de punt van de wortel worden verwijderd.
  5. Afdichting van de Wortelpunt: De wortelpunt wordt afgesloten met een speciale vullingsmateriaal om te voorkomen dat bacteriën binnendringen.
  6. Hechting van het Tandvlees: Het tandvlees wordt teruggeplaatst en gehecht.
  7. Nazorg en Herstel: Na de procedure wordt instructies voor nazorg gegeven en kan er tijdelijk wat zwelling of ongemak optreden.

Wortelpuntbehandeling, of apexresectie, is een tandheelkundige procedure die wordt uitgevoerd wanneer een tandzenuwprobleem niet kan worden opgelost met standaard ontzenuwingstechnieken. Het is een effectieve manier om ontstekingen of cysten aan de wortelpunt van een tand te behandelen. De procedure is doorgaans niet ingrijpend, wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en biedt vaak verlichting van pijn en ongemak. Jouw tandarts zal de geschikte behandelingsopties met je bespreken op basis van jouw specifieke situatie.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!