Aandoeningen

Ziekte van Dupuytren

Dienst:

Orthopedie
De ziekte van Dupuytren typeert zich door meestal pijnloze knobbeltjes en strengen in handpalmen en vingers, met soms kromgetrokken vingers tot gevolg.

Deze ziekte komt frequenter bij mannen dan bij vrouwen voor. Er is een duidelijke genetische factor. De patiënt klaagt zelden van pijn doch van harde knobbels en strengen in de handpalm. Door de strengvorming treedt er een progressieve pijnloze contractuur op van de vingers. De diagnose wordt klinisch gesteld. Deze knobbels of nodules kunnen zich ook op andere plaatsen manifesteren zoals de voetzool (ziekte van Ledderhose) of de penis (ziekte van Peyronie). Vergevorderde gevallen worden best operatief geëxciseerd. Langdurige contracturen van het eerste vingergewricht (proximal interphalangeal = PIP) zijn vaak moeilijk te behandelen. Een blijvende contractuur aldaar is mogelijk. Een recidief van de streng is mogelijk.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!