Behandeling

Zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie is een medische behandeling waarbij extra zuurstof wordt gegeven aan mensen met aandoeningen die hun zuurstofniveaus in het bloed verlagen. Het helpt om de ademhaling te verbeteren en het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien.

Zuurstoftherapie wordt voorgeschreven voor mensen met aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), longfibrose, ernstige astma, en andere long- en hartproblemen. Het doel is om de zuurstofniveaus in het bloed te verhogen, wat essentieel is voor het functioneren van organen en weefsels.

Zuurstoftherapie kan op verschillende manieren worden toegediend:

  1. Zuurstofcilinders en -tanks: Draagbare containers met samengeperst zuurstof die via een neusbril of masker worden ingeademd.
  2. Concentrators: Elektrische apparaten die zuurstof uit de lucht halen en leveren via slangen en een neusbril.
  3. Vloeibare zuurstofsystemen: Zuurstof in vloeibare vorm die wordt bewaard in draagbare eenheden en verdampt tot gasvormige zuurstof.
  4. Longventilatoren: Apparaten die zuurstof via een masker of buisje in de luchtwegen duwen.

Het is van cruciaal belang om zuurstoftherapie precies zoals voorgeschreven door je zorgverlener te gebruiken. Volg de instructies voor de juiste stroominstellingen en de duur van gebruik. Stop niet zonder overleg, zelfs niet als je je beter voelt.

Zuurstoftherapie verlicht symptomen zoals kortademigheid, verbetert de fysieke activiteit en kan de algehele levenskwaliteit verbeteren. Het kan ook levens redden bij ernstige zuurstofgebrek.

Mensen die zuurstoftherapie gebruiken, moeten een routine handhaven, hun apparatuur regelmatig onderhouden en zich bewust zijn van veiligheidsrichtlijnen. Het kan nodig zijn om rekening te houden met de draagbaarheid van de apparatuur tijdens het dagelijks leven.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!