Allergische rhinitis, ook wel hooikoorts genoemd, is een ontsteking van het neusslijmvlies als reactie op allergenen zoals pollen, huisstofmijt, schimmelsporen of dierenharen. Het veroorzaakt symptomen zoals niezen, jeukende en verstopte neus, loopneus en jeukende, tranende ogen.
Deze aandoening treedt meestal op tijdens bepaalde seizoenen wanneer allergenen in de lucht aanwezig zijn, maar het kan ook het hele jaar door voorkomen bij blootstelling aan allergenen in de omgeving. Allergische rhinitis kan van invloed zijn op de kwaliteit van leven en dagelijkse activiteiten.
Als je vermoedt dat je allergische rhinitis hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De arts kan de diagnose stellen op basis van je symptomen, medische geschiedenis en mogelijk allergietesten, zoals huidpriktesten of bloedonderzoek. Voor de allergietesten is het belangrijk dat je geen antihistaminicum neemt gedurende 1 week voorgaand aan de consultatie.
De behandeling van allergische rhinitis kan verschillende benaderingen omvatten. Het vermijden van allergenen waar mogelijk is een belangrijk onderdeel. Daarnaast kunnen medicijnen zoals antihistaminica, neussprays of corticosteroïden worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten. In sommige gevallen kan allergie-immunotherapie (desensibilisatie) worden overwogen om de overgevoeligheid voor allergenen te verminderen.
Het is belangrijk om te weten dat allergische rhinitis een chronische aandoening is en dat een effectieve behandeling kan helpen bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit. Raadpleeg een arts voor een nauwkeurige diagnose en een behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!