Behandeling

Ballondilatatie

Ballondilatatie, ook wel bekend als endoscopische ballondilatatie, is een medische procedure die wordt uitgevoerd om vernauwingen of obstructies in het spijsverteringskanaal op te heffen. Dit gebeurt met behulp van een flexibele buis (endoscoop) en een opblaasbare ballon om de doorgang te verbreden.

Ballondilatatie wordt uitgevoerd om problemen in het spijsverteringskanaal aan te pakken, zoals slokdarmvernauwing (slokdarmstrictuur) of vernauwingen in de darm. Het doel is om de doorgang te herstellen en symptomen zoals slikproblemen en buikpijn te verlichten.

Tijdens de procedure wordt een flexibele buis met een opblaasbare ballon aan het uiteinde via de mond of anus in het spijsverteringskanaal gebracht. Eenmaal op de locatie van de vernauwing wordt de ballon voorzichtig opgeblazen om de obstructie op te heffen en de doorgang te verbreden. Dit vermindert de symptomen en herstelt de normale spijsvertering.

Na een ballondilatatieprocedure kun je enige tijd nodig hebben om te herstellen, maar dit is meestal kort. Je arts zal je adviseren over dieet- en levensstijlaanpassingen om herhaling van de vernauwing te voorkomen. Verdere follow-up kan nodig zijn om de effectiviteit van de procedure te beoordelen.

Als je geconfronteerd wordt met spijsverteringsproblemen en overweegt een ballondilatatieprocedure te ondergaan, neem dan contact op met je arts of gastro-enteroloog. Ze kunnen je helpen begrijpen of deze procedure geschikt is voor jou en wat je kunt verwachten.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!