Behandeling

Bariatrische heelkunde

Bariatrische heelkunde, ook wel bekend als gewichtsverlieschirurgie, is een medische ingreep die wordt uitgevoerd bij mensen met ernstig overgewicht of obesitas. Deze chirurgische procedure is bedoeld om gewichtsverlies te bevorderen en de gezondheidsproblemen die verband houden met obesitas te verminderen.

Bij bariatrische heelkunde wordt de grootte van de maag verkleind of de spijsvertering veranderd, zodat de voedselinname en -opname worden beperkt. Hierdoor zal de patiënt minder voedsel kunnen eten en minder calorieën kunnen opnemen, wat kan leiden tot significant gewichtsverlies.

Er zijn verschillende soorten bariatrische procedures, waaronder maagverkleining (gastric bypass), maagband (adjustable gastric banding), maagomleiding (biliopancreatic diversion with duodenal switch), en sleeve gastrectomie.

Tijdens een bariatrische heelkunde zal de chirurg een of meerdere kleine incisies maken in de buik om toegang te krijgen tot de maag en/of darmen. De exacte procedure kan variëren afhankelijk van het type bariatrische ingreep dat wordt uitgevoerd.

Na de operatie kan het herstel enkele weken in beslag nemen. Patiënten zullen een speciaal dieet moeten volgen en regelmatige controles bij hun medische team hebben om het gewichtsverlies en de gezondheid te monitoren.

Bariatrische heelkunde kan zeer effectief zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de gezondheid bij mensen met obesitas. Naast gewichtsverlies kunnen patiënten ook een verbetering zien in gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu en gewrichtspijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat bariatrische heelkunde een serieuze beslissing is en niet voor iedereen geschikt is. Patiënten moeten zorgvuldig worden geëvalueerd door een multidisciplinair team van medische professionals om te bepalen of deze ingreep de juiste keuze is voor hun specifieke situatie.

Het succes van bariatrische heelkunde vereist ook betrokkenheid en toewijding van de patiënt om veranderingen in levensstijl en voedingsgewoonten te maken na de operatie. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de procedure en alle mogelijke risico's en voordelen te bespreken met het medische team voordat een beslissing wordt genomen.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!