Bekkenbodemdisfunctie verwijst naar problemen met de spieren, ligamenten en bindweefsels in het bekkengebied. De bekkenbodem ondersteunt de organen in de onderbuik, zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Disfunctie kan leiden tot symptomen zoals incontinentie, problemen met stoelgang, pijn en seksuele disfunctie.
Bekkenbodemdisfunctie kan diverse oorzaken hebben, waaronder zwangerschap en bevalling, letsel, operaties, overmatige spanning in de bekkenbodem, verzwakking van de spieren en neurologische aandoeningen.
Symptomen van bekkenbodemdisfunctie kunnen variëren, maar kunnen omvatten:
Bekkenbodemdisfunctie kan worden geëvalueerd met behulp van specifieke diagnostische onderzoeken, zoals rectale manometrie en rectale echo-endoscopie. Behandeling kan variëren afhankelijk van de oorzaak en symptomen en kan bestaan uit bekkenfysiotherapie, medicatie, gedragsaanpassingen of chirurgie.
Het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende vochtinname, kan helpen bij de preventie van bekkenbodemdisfunctie. Het is ook belangrijk om bekkenbodemspieren te trainen en te ontspannen.
Je arts kan je begeleiden bij de juiste diagnose en behandelingsopties voor jouw specifieke situatie en symptomen. Het is belangrijk om open te communiceren over je symptomen en zorgen, zodat je de best mogelijke zorg kunt krijgen.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!