Een bloedtransfusie is een medische procedure waarbij bloed of bloedproducten van een donor worden gegeven aan een patiënt die bloedverlies heeft gehad, bloedarmoede heeft of een andere aandoening heeft waarbij extra bloed nodig is.
Hoe werkt het? Het bloed dat wordt overgedragen, wordt zorgvuldig getest en gematcht om ervoor te zorgen dat het compatibel is met het bloed van de patiënt. De transfusie kan bestaan uit hele bloedcellen, plasma, bloedplaatjes of andere bloedproducten, afhankelijk van de behoeften van de patiënt.
Bloedtransfusies zijn veilige procedures die worden uitgevoerd door ervaren medisch personeel. De bloedproducten worden meestal toegediend via een infuus in een ader.
Deze behandeling kan levensreddend zijn voor mensen met ernstige bloedverliezen of bepaalde medische aandoeningen die het bloed aantasten.
Hoewel bloedtransfusies essentieel kunnen zijn, kunnen er ook risico's en bijwerkingen zijn, zoals allergische reacties. Daarom worden bloedtransfusies zorgvuldig gecontroleerd en alleen toegediend wanneer dat nodig is.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!