Aandoeningen

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge, leidt tot schade aan de dunne darm. Deze aandoening kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Coeliakie ontstaat als reactie op glutenconsumptie bij mensen met genetische aanleg. Het immuunsysteem valt per abuis gezonde darmweefsels aan bij het eten van gluten, wat leidt tot ontsteking en schade aan de darmwand.

Symptomen van coeliakie kunnen variëren en omvatten:

  • Buikpijn en krampen.
  • Chronische diarree.
  • Gewichtsverlies.
  • Vermoeidheid.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Huiduitslag (dermatitis herpetiformis).
  • Bloedarmoede.
  • Botproblemen.

De diagnose van coeliakie omvat bloedonderzoek en een biopsie van de dunne darm om de mate van schade te beoordelen. De behandeling van coeliakie omvat het volledig vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals brood, pasta en gebak. Dit vereist vaak een strikt glutenvrij dieet. Het is belangrijk om voedseletiketten zorgvuldig te lezen en te leren hoe je glutenvrije alternatieven kunt vinden.

Leven met coeliakie vereist nauwgezette aandacht voor voeding en dieet. Het kan ook betrokkenheid vereisen bij ondersteuningsgroepen en het leren omgaan met de uitdagingen van sociale gelegenheden waarin glutenvrij eten niet altijd beschikbaar is. Ook de Vlaamse Coeliakie Vereniging zet zich voor het lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn van coeliakiepatiënten en /of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!