Aandoeningen

Colitis

Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon). Het is een veelvoorkomende aandoening en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), infecties, ischemie, en meer. Colitis kan leiden tot symptomen zoals diarree, buikpijn, en bloed in de ontlasting.

Er zijn verschillende soorten colitis, waaronder:

  • Colitis Ulcerosa: Een vorm van inflammatoire darmziekte waarbij de dikke darm ontstoken is.
  • Ziekte van Crohn: Een andere inflammatoire darmziekte die elk deel van het spijsverteringskanaal kan beïnvloeden.
  • Infectieuze Colitis: Veroorzaakt door infecties, zoals bacteriën, virussen of parasieten.
  • Ischemische Colitis: Het resultaat van verminderde bloedtoevoer naar de dikke darm.

Colitis wordt gediagnosticeerd door middel van verschillende tests, waaronder bloedonderzoeken, beeldvorming (zoals een colonoscopie), en soms weefselbiopsieën. De behandeling is afhankelijk van het type en de oorzaak van colitis en kan variëren van medicijnen om ontsteking te verminderen tot chirurgie in ernstige gevallen.

Het leven met colitis kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Mensen met colitis moeten vaak hun dieet aanpassen en nauw samenwerken met zorgverleners om hun symptomen te beheersen en hun algehele gezondheid te handhaven.

Als je symptomen van colitis ervaart, zoals aanhoudende diarree, buikpijn, of bloed in de ontlasting, raadpleeg dan je zorgverlener voor de juiste diagnose en behandelingsplannen.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!