Aandoeningen

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om glucose (suiker) uit voedsel op de juiste manier te verwerken. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel te hoog worden, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid op lange termijn.

Soorten diabetes:

  1. Diabetes type 1: Hierbij maakt het lichaam weinig of geen insuline aan, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert.
  2. Diabetes type 2: Het lichaam maakt wel insuline aan, maar kan het niet goed gebruiken.
  3. Zwangerschapsdiabetes: Tijdens de zwangerschap kunnen sommige vrouwen een tijdelijke vorm van diabetes ontwikkelen. Dit kan invloed hebben op zowel moeder als baby.

Veelvoorkomende symptomen zijn overmatige dorst, veel plassen, vermoeidheid, gewichtsveranderingen en wondjes die moeilijk genezen. De behandeling van diabetes kan verschillen per type en individu. Het omvat meestal een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, medicatie en regelmatige bloedsuikercontroles.

Als je diabetes hebt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Volg het behandelplan van je arts, eet gezond, blijf actief en controleer regelmatig je bloedsuikerspiegel. Onbehandelde diabetes kan leiden tot complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierschade, oogproblemen en zenuwbeschadigingen. Daarom is het cruciaal om je diabetes goed te beheren.

Als je vermoedt dat je diabetes hebt of als je al gediagnosticeerd bent, bespreek dan je situatie met een zorgverlener. Samen kunnen jullie een plan opstellen om je gezondheid te verbeteren en je diabetes onder controle te houden, inclusief de juiste zorg tijdens de zwangerschap als dat van toepassing is.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!