Behandeling

Endoscopische sleeve gastroplastie (ESG)

Endoscopische Sleeve Gastroplastie, of ESG, is een relatief nieuwe endoscopische procedure voor gewichtsverlies. Het omvat het verkleinen van de maag door plooien aan te brengen in het maagslijmvlies met behulp van een flexibele buis (endoscoop), zonder de noodzaak van chirurgie. Hierdoor ontstaat een smaller maagkanaal, waardoor je sneller een vol gevoel krijgt en minder kunt eten.

ESG wordt uitgevoerd bij mensen met overgewicht of obesitas die moeite hebben met het verliezen van gewicht met traditionele methoden. Het doel van de procedure is om de maag te verkleinen, zodat je minder calorieën kunt innemen en gewicht kunt verliezen.

Voorafgaand aan ESG zul je een uitgebreid consult hebben met je behandelend arts om te bespreken of de procedure geschikt is voor jou. Je kunt instructies krijgen over vasten en dieetveranderingen in de dagen voor de procedure.

Tijdens ESG wordt een endoscoop via de mond en de slokdarm in de maag gebracht. Met behulp van de endoscoop worden plooien in het maagslijmvlies gemaakt en vastgezet, waardoor een tijdelijke verkleining van de maag ontstaat. De procedure wordt doorgaans uitgevoerd onder sedatie of lichte narcose.

Na ESG zul je enige tijd nodig hebben om te herstellen van de sedatie of anesthesie. In de dagen na de procedure kun je last hebben van milde pijn, misselijkheid of braken. Je moet een aangepast dieet volgen om je maag de kans te geven te genezen en om gewichtsverlies te bevorderen. Een nauwe samenwerking met een diëtist is essentieel voor een succesvolle uitkomst.

ESG is een minder invasieve benadering van gewichtsverlies in vergelijking met traditionele bariatrische chirurgie. Het kan effectief zijn voor mensen met overgewicht of obesitas, maar het succes hangt af van het naleven van een gezond dieet en levensstijlaanpassingen.

Als je overweegt een endoscopische sleeve gastroplastie te ondergaan, is het van essentieel belang om uitgebreid te overleggen met je behandelend arts of een gespecialiseerde bariatrische chirurg. Ze kunnen je helpen beoordelen of ESG geschikt is voor jou en welke stappen je moet nemen om een gezond en succesvol gewichtsverlies te bereiken.

Medische diensten

Welkom op onze gloednieuwe website! Neem gerust een kijkje en ontdek alles wat az West te bieden heeft.