Behandeling

Endoscopische sleeve gastroplastie (ESG) of endosleeve

Endoscopische Sleeve Gastroplastie (ESG) is een relatief nieuwe endoscopische procedure voor gewichtsverlies. Het omvat het verkleinen van de maag door plooien aan te brengen in het maagslijmvlies met behulp van een flexibele buis (endoscoop), zonder de noodzaak van chirurgie. Hierdoor ontstaat een smaller maagkanaal, waardoor je sneller een vol gevoel krijgt en minder kunt eten.

ESG wordt uitgevoerd bij mensen met overgewicht of obesitas die moeite hebben met het verliezen van gewicht met traditionele methoden zoals diëten of sporten. Het doel van de procedure is om de maag te verkleinen, zodat je minder calorieën kunt innemen en gewicht kunt verliezen.

Voorafgaand aan endosleeve zal je een uitgebreid consult hebben met je behandelend arts om te bespreken of de procedure geschikt is voor jou. Je kunt instructies krijgen over vasten en dieetveranderingen in de dagen voor de procedure.

Tijdens ESG wordt een endoscoop via de mond en de slokdarm in de maag gebracht. Met behulp van de endoscoop worden plooien in het maagslijmvlies gemaakt en vastgezet, waardoor een tijdelijke verkleining van de maag ontstaat. De procedure wordt uitgevoerd onder algemene narcose met 1 nacht opname.

Na ESG zal je enige tijd nodig hebben om te herstellen van de sedatie of anesthesie. In de dagen na de procedure kun je last hebben van milde pijn, misselijkheid of braken. Je moet een aangepast dieet (vloeibaar gedurende 3 weken) volgen om je maag de kans te geven te genezen en om gewichtsverlies te bevorderen. Een nauwe samenwerking met een diëtist is essentieel voor een succesvolle uitkomst. We voorzien opvolging bij diëtisten voor en na de ingreep.

Endosleeve is een minder invasieve benadering van gewichtsverlies in vergelijking met traditionele bariatrische chirurgie. Het kan effectief zijn voor mensen met overgewicht of obesitas, maar het succes hangt af van het naleven van een gezond dieet en levensstijlaanpassingen.

Als je overweegt een endoscopische sleeve gastroplastie te ondergaan, is het van essentieel belang om uitgebreid te overleggen met de interventioneel endoscopist, gastro-enteroloog (dr. Lamiroy). Via de consultatie wordt beoordeeld of dit geschikt is voor jou en welke stappen je moet nemen om een gezond en succesvol gewichtsverlies te bereiken.

VOOR- EN NADELEN
Elke procedure heeft zijn voor- en nadelen. Voor de endosleeve is het grote voordeel de manier waarop het wordt uitgevoerd, zonder enige schade aan de buikwand, waardoor er geen littekens ontstaan. Een nadeel van deze procedure is het risico op dilatatie van de maag op lange termijn, waardoor de beperking van de sleeve afneemt. Dit zou kunnen leiden tot gewichtstoename, alhoewel studies een langdurig effect hebben aangetoond als er aanpassingen zijn van de voedingsgewoonten. De endosleeve is op dit moment nog niet terugbetaald, dus betaalt de patiënt zelf de kosten hiervoor.

Voeding na endosleeve:

De voedingsaanpassing na een ESG bestaat uit verschillende fasen. Met dit dieet zul je beginnen met afvallen. Bovendien heeft het dieet een beschermende functie voor je endosleeve.

We beginnen met een vloeibare fase en gaan geleidelijk over van halfvast voedsel naar gezond, eiwitrijk vast voedsel.
• Fase 1: vloeibaar voedsel gedurende 3 weken
• Fase 2: halfvast voedsel gedurende 3 weken
• Fase 3: gezond, gemakkelijk verteerbaar eiwitrijk dieet gedurende 2 weken
• Fase 4: uitgebalanceerd gezond dieet

Apollo overstitch

Contact:

Secretariaat gastro-enterologie

058 33 30 10

secretariaat.gastro-enterologie@azwest.be

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!