Onderzoek

ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangiopancreatografie)

De ERCP is een diagnostische en therapeutische procedure die wordt gebruikt om de galwegen, de galblaas en de pancreas te onderzoeken en behandelen. Het wordt vaak uitgevoerd bij patiënten met symptomen zoals geelzucht, buikpijn of verdenking van galstenen of pancreasproblemen.

Tijdens de ERCP wordt een flexibele endoscoop via de mond of de neus ingebracht en voorzichtig door de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm geleid. Vervolgens wordt een kleurstof in de galwegen of de pancreasbuis geïnjecteerd, waardoor deze zichtbaar worden op röntgenbeelden. De arts kan tijdens de procedure ook kleine instrumenten gebruiken om galstenen te verwijderen, een vernauwing te openen of weefselmonsters te nemen voor verder onderzoek.

De ERCP wordt meestal uitgevoerd onder sedatie om het comfort van de patiënt te vergroten. Hierdoor mag je enkele uren voor de procedure niet eten of drinken. De exacte voorbereidingsinstructies zullen worden verstrekt door de zorgverlener.

Hoewel de ERCP over het algemeen veilig is, zijn er enkele risico's verbonden aan de procedure, zoals bloedingen, infectie en pancreatitis. De resultaten van de ERCP worden met de patiënt besproken en kunnen helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling.

Voorafgaand aan je ERCP, is het belangrijk om ons op de hoogte te stellen van het volgende:

  • Zwangerschap: het onderzoek maakt gebruik van röntgenstraling, dus het is belangrijk om dit vooraf te melden.
  • Allergie, overgevoeligheid of intolerantie: geef aan of je allergisch bent voor latex, Xylocaïne, antibiotica, contrastmiddelen of andere stoffen.
  • Stollingsproblemen of inname van bloedverdunners: laat weten of je medicijnen gebruikt zoals Xarelto, Pradaxa, Lixiana, Eliquis, Marevan, Sintrom, Marcoumar, Clopidogrel of andere bloedverdunners.
  • Epilepsie, diabetes, chronische hart-, long- en nieraandoeningen: deze medische aandoeningen vereisen specifieke aandacht voor de medicatie. Zorg ervoor dat je de nodige informatie verstrekt over je medicatie en medische geschiedenis.

Het is belangrijk om deze informatie voorafgaand aan de ERCP te melden aan de zorgverlener. Op deze manier kan er rekening worden gehouden met eventuele risico's of specifieke voorzorgsmaatregelen om de veiligheid en het succes van het onderzoek te waarborgen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!