Aandoeningen

Galstenen (cholelithiasis)

Galstenen, ook bekend als cholelithiasis, zijn harde afzettingen die zich kunnen vormen in de galblaas, een orgaan dat gal opslaat en vrijgeeft om de spijsvertering te helpen. Galstenen kunnen variëren in grootte en aantal.

Galstenen ontstaan wanneer er onbalans is in de samenstelling van gal, een vloeistof geproduceerd door de lever om vetten in de darmen af te breken. Deze onbalans kan leiden tot het neerslaan van stoffen die galstenen vormen.

Niet iedereen met galstenen ervaart symptomen, maar mogelijke symptomen kunnen zijn:

  • Plotselinge en ernstige buikpijn, vooral in de rechterbovenhoek.
  • Pijn die zich uitstraalt naar de rug of schouderbladen.
  • Misselijkheid en braken.
  • Opgeblazen gevoel en gas.
  • Verlies van eetlust.
  • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen) in ernstige gevallen.

Galstenen worden vaak gediagnosticeerd met behulp van beeldvormende tests, zoals een echo-endoscopie of CT-scan. De behandeling kan variëren, afhankelijk van symptomen en de ernst van de aandoening. Als galstenen geen symptomen veroorzaken, kunnen ze soms onbehandeld blijven. Als er echter symptomen zijn, kan chirurgie om de galblaas te verwijderen (cholecystectomie) worden aanbevolen. Na galblaasverwijdering kan het lichaam nog steeds gal aanmaken en spijsverteren, maar het wordt direct naar de darmen geleid, zonder opslag in de galblaas.

Mensen met galstenen moeten zich bewust zijn van symptomen en bij aanhoudende of ernstige klachten medische hulp zoeken. Het vermijden van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet kan helpen symptomen te verminderen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!