Onderzoek

CT-scan

Een CT-scan, wat staat voor Computertomografie, is een geavanceerde medische beeldvormingstechniek die gedetailleerde dwarsdoorsneden van het lichaam produceert. Het wordt vaak gebruikt voor het diagnosticeren en beoordelen van verschillende medische aandoeningen.

Tijdens een CT-scan lig je op een beweegbare tafel die langzaam door een ronde opening in de CT-scanner schuift. De scanner draait rond je lichaam en stuurt röntgenstralen door het te onderzoeken gebied. Een computer verzamelt de gegevens en maakt gedetailleerde beelden.

Er zijn verschillende soorten CT-scans, waaronder:

  1. Gewone CT-scan: Voor het onderzoeken van verschillende delen van het lichaam, zoals het hoofd, de borst, de buik en het bekken.
  2. CT-angiografie (CTA): Gebruikt om de bloedvaten in het lichaam in kaart te brengen, zoals de kransslagaders of de longslagaders.
  3. CT-scan met contrast: Een kleurstof (contrastmiddel) kan worden toegediend om bepaalde structuren beter zichtbaar te maken op de beelden.

CT-scans zijn snel en nauwkeurig. Je wordt tijdens de procedure blootgesteld aan röntgenstraling, dus het is belangrijk om eventuele zwangerschap of allergieën voor contrastmiddelen aan je zorgverlener te melden.

CT-scans bieden gedetailleerde en dwarsdoorsnedebeelden van het lichaam, waardoor artsen beter in staat zijn om aandoeningen te identificeren, te lokaliseren en te beoordelen. Dit helpt bij de diagnose en behandelingsplanning.

Na de CT-scan kun je doorgaans met je dagelijkse activiteiten doorgaan. Je zorgverlener zal de resultaten analyseren en deze met je bespreken om eventuele verdere stappen te plannen.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!