Aandoeningen

Gastritis (maagontsteking)

Gastritis is een medische term die wordt gebruikt om ontsteking van het maagslijmvlies te beschrijven. Het maagslijmvlies is het weefsel dat de binnenkant van de maag bekleedt. Gastritis kan variëren in ernst, van mild en kortdurend tot ernstig en langdurig.

Er zijn verschillende soorten gastritis, waaronder:

  • Acute Gastritis: Kortdurende ontsteking van het maagslijmvlies, vaak als gevolg van stress, alcoholgebruik of medicatie.
  • Chronische Gastritis: Langdurige ontsteking van de maagwand, meestal geassocieerd met infectie door de bacterie Helicobacter pylori of auto-immuunreacties.

Gastritis wordt gediagnosticeerd door middel van een combinatie van symptomenbeoordeling, lichamelijk onderzoek en beeldvormingstests zoals een gastroscopie (een dunne buis met een camera die via de mond wordt ingebracht). De behandeling is afhankelijk van het type gastritis en kan variëren van medicijnen om de maagzuurproductie te verminderen tot het behandelen van de onderliggende oorzaak, zoals het uitroeien van H. pylori-infectie.

Het leven met gastritis vereist vaak dieetaanpassingen, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de symptomen verergeren. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je zorgverlener op te volgen om de ontsteking te beheersen en ongemak te verminderen.

Als je last hebt van symptomen zoals buikpijn, brandend maagzuur of misselijkheid, raadpleeg dan je zorgverlener voor de juiste diagnose en behandeling. Ze kunnen je helpen de oorzaak van je maagklachten te identificeren en het juiste zorgplan op te stellen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!