Onderzoek

Glucosetolerantietest (GTT)

De Glucosetolerantietest (GTT) is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om de manier waarop het lichaam reageert op glucose (suiker) te evalueren. Het wordt vaak gebruikt om diabetes mellitus (suikerziekte) te diagnosticeren of te controleren hoe het lichaam suiker verwerkt.

Tijdens de GTT wordt de nuchtere bloedsuikerspiegel gemeten, dit betekent dat er 's ochtends vroeg, na een periode van vasten, een bloedmonster wordt afgenomen. Vervolgens wordt de patiënt gevraagd om een glucoseoplossing te drinken, die een hoge concentratie suiker bevat. Na het drinken van de oplossing worden er gedurende een bepaalde periode meerdere bloedmonsters afgenomen om de bloedsuikerspiegel te meten.

Het doel van de GTT is om te zien hoe het lichaam reageert op de suikeropname en hoe goed het de glucose uit het bloed kan opnemen en gebruiken. Hierdoor kan de arts eventuele problemen met de bloedsuikerregulatie identificeren.

De GTT kan worden gebruikt om diabetes te diagnosticeren, vooral als de nuchtere bloedsuikerspiegel al verhoogd is. Het kan ook worden uitgevoerd bij zwangere vrouwen om zwangerschapsdiabetes te controleren.

Voorafgaand aan het onderzoek zal de arts instructies geven over hoe te vasten en hoe te handelen tijdens de test. Het is belangrijk om de instructies nauwgezet op te volgen om nauwkeurige resultaten te verkrijgen.

Tijdens de GTT kan de patiënt soms een tijdelijke stijging van de bloedsuikerspiegel ervaren, wat een normale reactie is op de glucoseoplossing. Na het onderzoek zal de arts de resultaten bespreken en eventuele vervolgstappen, zoals verdere tests of behandeling, aanbevelen indien nodig.

Het is essentieel om eventuele vragen of zorgen over de GTT met het medische team te bespreken om een goed begrip te hebben van het onderzoek en de betekenis van de resultaten.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!