Aandoeningen

Heesheid

Heesheid is een symptoom waarbij de stem veranderingen vertoont en ruw, schor of krakerig klinkt. Het kan variëren in intensiteit, van lichte stemveranderingen tot volledig stemverlies. Heesheid wordt meestal veroorzaakt door problemen met de stembanden en kan verschillende oorzaken hebben.

Veelvoorkomende oorzaken van heesheid zijn overbelasting van de stem, zoals veel schreeuwen of langdurig spreken, roken, blootstelling aan irriterende stoffen zoals stof of chemicaliën, allergieën, infecties zoals verkoudheid of laryngitis, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en bepaalde medische aandoeningen zoals poliepen op de stembanden.

Als je last hebt van aanhoudende heesheid die langer dan twee weken aanhoudt, is het verstandig om medisch advies in te winnen. Een arts kan een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de heesheid te achterhalen. Dit kan een laryngoscopie omvatten, waarbij de arts met een dunne buis met camera in de keel kijkt om de stembanden te beoordelen.

De behandeling van heesheid hangt af van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen zal de stem rust krijgen en vanzelf herstellen. Het vermijden van roken en irriterende stoffen, het drinken van voldoende water om de stembanden gehydrateerd te houden, en het vermijden van stemoverbelasting kunnen helpen bij het herstel. In sommige gevallen kan logopedie of medicatie nodig zijn, afhankelijk van de specifieke diagnose.

Het is belangrijk om je stem te beschermen en goed voor je stembanden te zorgen. Probeer te letten op stemhygiëne, zoals het vermijden van schreeuwen, fluisteren of lange tijd spreken zonder pauzes. Als je regelmatig last hebt van heesheid, kan het nuttig zijn om een logopedist te raadplegen die je kan helpen met technieken om je stemgebruik te optimaliseren.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!