De Insuline Tolerantietest (ITT) is een onderzoek dat wordt gebruikt om de manier waarop het lichaam reageert op insuline te evalueren. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert door de opname van glucose (suiker) in de cellen te bevorderen.
Tijdens de ITT wordt de nuchtere bloedsuikerspiegel gemeten, dit betekent dat er 's ochtends vroeg, na een periode van vasten, een bloedmonster wordt afgenomen. Vervolgens wordt er insuline toegediend via een injectie in de spier of ader. Na de insuline-injectie worden er gedurende een bepaalde periode meerdere bloedmonsters afgenomen om de bloedsuikerspiegel te meten.
Het doel van de ITT is om te zien hoe het lichaam reageert op de insuline en hoe goed het de glucose uit het bloed kan opnemen en gebruiken. Hierdoor kan de arts eventuele problemen met de insulinegevoeligheid identificeren.
De ITT kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen te diagnosticeren, zoals insulineresistentie, prediabetes of andere stoornissen in de glucoseregulatie.
Voorafgaand aan het onderzoek zal de arts instructies geven over hoe te vasten en hoe te handelen tijdens de test. Het is belangrijk om de instructies nauwgezet op te volgen om nauwkeurige resultaten te verkrijgen.
Tijdens de ITT kan de patiënt soms een tijdelijke daling van de bloedsuikerspiegel ervaren als reactie op de insuline-injectie. Na het onderzoek zal de arts de resultaten bespreken en eventuele vervolgstappen, zoals verdere tests of behandeling, aanbevelen indien nodig.
Het is essentieel om eventuele vragen of zorgen over de ITT met het medische team te bespreken om een goed begrip te hebben van het onderzoek en de betekenis van de resultaten.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!