Aandoeningen

Longembolie

Een longembolie is een ernstige medische aandoening waarbij een bloedstolsel (embolus) een van de bloedvaten in de longen verstopt. Dit kan de bloedstroom naar de longen belemmeren en ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

Mensen met een longembolie kunnen symptomen ervaren zoals plotselinge kortademigheid, pijn op de borst die erger wordt bij diep ademhalen of hoesten, snelle hartslag, hoesten met bloederig slijm en duizeligheid.

De meest voorkomende oorzaak van longembolie is een bloedstolsel dat zich vormt in diepe aderen in de benen (diepe veneuze trombose) en vervolgens naar de longen reist. Andere oorzaken kunnen zijn: een operatie, langdurige immobiliteit, roken, zwangerschap of genetische aanleg.

De behandeling van longembolie is dringend en kan opname in het ziekenhuis vereisen. Artsen kunnen antistollingsmiddelen voorschrijven om het stolsel op te lossen en verdere stolselvorming te voorkomen. In sommige gevallen kan een procedure nodig zijn om het stolsel te verwijderen.

Na behandeling moeten mensen met een longembolie vaak antistollingsmedicijnen blijven nemen en regelmatig door hun arts worden gecontroleerd. Het is ook belangrijk om risicofactoren zoals roken te vermijden en fysieke activiteit te bevorderen om de bloedsomloop te verbeteren.

Als je symptomen hebt die wijzen op een mogelijke longembolie, zoals plotselinge kortademigheid of pijn op de borst, is het van het grootste belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Longembolie kan levensbedreigend zijn en vereist snelle diagnose en behandeling.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!