Aandoeningen

Longontsteking (pneumonie)

Longontsteking, ook wel pneumonie genoemd, is een infectie van de longen die kan worden veroorzaakt door verschillende soorten micro-organismen, zoals bacteriën, virussen of schimmels. Het kan variëren in ernst, van mild tot levensbedreigend, afhankelijk van de oorzaak en de algehele gezondheid van de persoon.

Mensen met longontsteking kunnen symptomen ervaren zoals koorts, rillingen, hoesten met slijm of pus, kortademigheid en pijn op de borst. Andere tekenen zijn vermoeidheid en verlies van eetlust.

Longontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende micro-organismen, waarvan bacteriën en virussen de meest voorkomende zijn. Het kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht die vrijkomen wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest.

De behandeling van longontsteking hangt af van de oorzaak ervan. Bacteriële longontsteking wordt meestal behandeld met antibiotica, terwijl virale longontsteking meestal vanzelf overgaat met rust en voldoende vochtinname. Het is essentieel om het voorgeschreven behandelplan van je arts op te volgen.

Na herstel van longontsteking kan vermoeidheid enige tijd aanhouden. Rust en voldoende vochtinname zijn belangrijk voor een volledig herstel. Het is ook essentieel om je handen regelmatig te wassen en te hoesten/niezen in je elleboog om verspreiding van infecties te voorkomen.

Als je symptomen hebt die wijzen op longontsteking, zoals hoge koorts, ernstige hoest, kortademigheid en pijn op de borst, is het van groot belang om onmiddellijk contact op te nemen met je zorgverlener. Longontsteking kan ernstig zijn en professionele medische beoordeling en behandeling zijn noodzakelijk voor een snel herstel.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!