Aandoeningen

Ontstoken tand of tandwortel

Een ontstoken tand of tandwortel kan aanzienlijke ongemakken veroorzaken. In de meeste gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door het afsterven van de tandzenuw als gevolg van diepe tandbederf of andere oorzaken. In dergelijke situaties voert je tandarts meestal een wortelkanaalbehandeling uit, waarbij de dode tandzenuw wordt verwijderd en de ruimte binnenin de tand wordt opgevuld met een rubberachtig materiaal. Dit is meestal een effectieve behandeling.

Soms ontstaat echter een ontsteking of cyste aan de punt van de tandwortel, zelfs na een eerdere wortelkanaalbehandeling. In deze gevallen is herbehandeling, waarbij de eerdere ontzenuwingsprocedure wordt herhaald, de eerste keuze voor behandeling.

In bepaalde situaties kan het echter noodzakelijk zijn om de punt van de tandwortel en de ontsteking of cyste chirurgisch te verwijderen. Dit kan het geval zijn wanneer het zenuwkanaal niet meer toegankelijk is (bijvoorbeeld omdat er een stifttand is geplaatst) of wanneer een cyste niet kleiner wordt ondanks een eerdere (her)ontzenuwing. Deze ingreep wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal slechts ongeveer een half uur.

Een ontstoken tand of tandwortel kan voor ongemak zorgen, maar met de juiste behandeling kunnen de meeste problemen effectief worden opgelost. Of het nu gaat om een wortelkanaalbehandeling, herbehandeling of een chirurgische ingreep, je kunt erop vertrouwen dat deze procedures onder lokale verdoving worden uitgevoerd en in de meeste gevallen relatief snel en efficiënt zijn. Neem bij twijfel contact op met je tandarts om de beste behandelingsmogelijkheden te bespreken.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!