Aandoeningen

Oorontstekingen (otitiden)

Oorontstekingen, ook wel otitiden genoemd, zijn infecties die het oor aantasten en symptomen veroorzaken zoals oorpijn, gehoorverlies en soms koorts. Er zijn verschillende soorten oorontstekingen, waaronder otitis externa (ontsteking van de uitwendige gehoorgang) en otitis media (ontsteking van het middenoor).

Otitis externa treedt meestal op wanneer bacteriën of schimmels de gehoorgang infecteren, vaak als gevolg van vochtigheid, trauma of irritatie. Otitis media daarentegen wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die de ruimte achter het trommelvlies infecteren, vaak als gevolg van verkoudheid, verstopte neus of allergieën.

Symptomen van oorontstekingen kunnen variëren, maar kunnen onder meer oorpijn, jeuk, afscheiding uit het oor, gehoorverlies, koorts en algemeen ongemak omvatten. Bij otitis media kan er ook een gevoel van druk in het oor zijn.

Behandeling van oorontstekingen kan verschillen afhankelijk van het type en de ernst van de infectie. Voor otitis externa kunnen oordruppels met antibiotica of antischimmelmedicatie worden voorgeschreven, samen met het vermijden van water in het oor. Otitis media kan behandeling vereisen met antibiotica, pijnstillers en mogelijk oorbuizen bij terugkerende of chronische gevallen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen van een oorontsteking ervaart. Een juiste diagnose en behandeling zijn essentieel om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!