Aandoeningen

Pancreatitis

Pancreatitis is een aandoening waarbij de alvleesklier ontstoken raakt. De alvleesklier is een orgaan dat belangrijk is voor de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Pancreatitis kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder overmatig alcoholgebruik, galstenen, bepaalde medicijnen, infecties en genetische aanleg. Overmatig alcoholgebruik is een veelvoorkomende oorzaak.

Symptomen van pancreatitis kunnen zijn:

  • Ernstige buikpijn, meestal in de bovenbuik.
  • Misselijkheid en braken.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Verlies van eetlust.
  • Koorts.
  • Snelle hartslag.

De diagnose van pancreatitis omvat vaak bloedonderzoek, beeldvorming van de alvleesklier (zoals een CT-scan) en een echo-endoscopie. De behandeling kan variëren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om complicaties te beheersen.

Leven met pancreatitis vereist vaak blijvende veranderingen in levensstijl, zoals het vermijden van alcoholgebruik en het volgen van een vetarm dieet om de alvleesklier te ontlasten. Regelmatige follow-up met een zorgverlener is belangrijk om de alvleesklierfunctie te bewaken.

Als je symptomen hebt die wijzen op pancreatitis, zoals ernstige buikpijn en braken, neem dan onmiddellijk contact op met je zorgverlener. Pancreatitis kan ernstig zijn en professionele medische zorg is nodig.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!