Onderzoek

Pleuraal vochtanalyse

Pleuraal vochtanalyse, soms pleuracentese genoemd, is een medische procedure waarbij een kleine hoeveelheid vocht wordt verwijderd uit de ruimte tussen de longvliezen (pleura) in de borstholte. Dit vocht wordt geanalyseerd om de oorzaak van vochtophoping in de borst te achterhalen en eventuele onderliggende aandoeningen te diagnosticeren.

Pleuraal vocht kan zich ophopen als gevolg van verschillende aandoeningen, zoals infecties, kanker, congestief hartfalen of letsel. Pleuraal vochtanalyse wordt uitgevoerd om de oorzaak van deze ophoping vast te stellen en de juiste behandeling te bepalen.

Tijdens de procedure plaatst je zorgverlener een naald tussen de ribben in de borstholte om vocht af te tappen. Dit vocht wordt vervolgens geanalyseerd in het laboratorium. De analyse kan omvatten: het bepalen van de samenstelling, het identificeren van infecties, het controleren op kankercellen en het meten van ontstekingsmarkers.

Pleuraal vochtanalyse wordt meestal uitgevoerd in een ziekenhuisomgeving. Het is een relatief snelle en niet-invasieve procedure.

Deze analyse is cruciaal voor het vaststellen van de onderliggende oorzaak van pleurale effusie (vochtophoping in de borstholte). Het helpt bij het plannen van de juiste behandeling en het verbeteren van de prognose.

Na de procedure kun je doorgaans je dagelijkse activiteiten hervatten. Je zorgverlener zal de resultaten analyseren en deze met je bespreken om eventuele verdere stappen te plannen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!