Aandoeningen

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS)

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) is een veelvoorkomende hormonale aandoening die vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en informatie om te begrijpen:

Wat is PCOS? PCOS is een aandoening waarbij je eierstokken vergroot zijn en meerdere kleine vochtgevulde blaasjes (cysten) bevatten. Deze eicysten kunnen je natuurlijke rijpingsproces van eieren verstoren en leiden tot onregelmatige menstruatiecycli.

Symptomen van PCOS:

  1. Onregelmatige menstruatie: Je kunt lange periodes zonder menstruatie ervaren of juist frequente en zware menstruaties.
  2. Overmatige haargroei: Je kunt haargroei op je gezicht, borst, buik of rug krijgen als gevolg van een overmaat aan mannelijke hormonen.
  3. Acne: Je kunt puistjes of acne op je gezicht, borst of rug zien verschijnen.
  4. Gewichtstoename: Je kunt onverklaarbare gewichtstoename ervaren of moeite hebben met afvallen.
  5. Onvruchtbaarheid: PCOS kan je eisprong verstoren en het moeilijk maken om zwanger te worden.

Oorzaken van PCOS: De exacte oorzaak van PCOS is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met insulineresistentie, wat betekent dat je lichaam niet goed reageert op insuline. Erfelijkheid kan ook een rol spelen.

Diagnose van PCOS: Een arts zal je uitgebreide medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende tests uitvoeren om PCOS te diagnosticeren. Dit kan bloedonderzoek omvatten om je hormoonspiegels te controleren en een echografie om je eierstokken te evalueren.

Behandeling van PCOS: De behandeling van PCOS is gericht op het beheersen van symptomen en het bevorderen van de vruchtbaarheid, indien gewenst. Behandelingsmogelijkheden omvatten:

  1. Levensstijlaanpassingen: Een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing kunnen je symptomen helpen verbeteren.
  2. Medicatie: Hormonale anticonceptie kan je menstruatie reguleren en overmatige haargroei en acne verminderen. Vruchtbaarheidsmedicijnen kunnen worden voorgeschreven om je eisprong te bevorderen als je zwanger wilt worden.
  3. Insulinegevoelige medicatie: Insulinegevoelige medicijnen kunnen je insulineresistentie verbeteren en de hormonale balans herstellen.

Zelfzorg en Ondersteuning: Bij PCOS is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, regelmatige medische controles te ondergaan en eventuele zorgen met een zorgverlener te bespreken. Als je zwanger wilt worden, kan het raadplegen van een vruchtbaarheidsspecialist nuttig zijn.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!