Onderzoek

Röntgenfoto

Een röntgenfoto is een medische beeldvormingstechniek die gebruikmaakt van onzichtbare straling (röntgenstralen) om afbeeldingen van het inwendige van het lichaam te maken. Het is een waardevol diagnostisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om verschillende medische aandoeningen te identificeren en te beoordelen.

Tijdens een röntgenfoto word je gevraagd om in een specifieke positie te zitten, staan, of liggen, afhankelijk van het te onderzoeken gebied. Een röntgenapparaat zendt een gecontroleerde hoeveelheid röntgenstralen door je lichaam. Deze stralen worden opgevangen door een detector en omgezet in een beeld op een computerscherm.

Er zijn verschillende soorten röntgenfoto's, waaronder:

  1. Gewone röntgenfoto's: Deze worden vaak gebruikt om botbreuken, longaandoeningen en borstorganen te onderzoeken.
  2. CT-scan (computertomografie): Een geavanceerde vorm van röntgenonderzoek die gedetailleerdere beelden kan produceren.
  3. Mammografie: Speciaal ontworpen röntgenfoto's van de borsten om borstkanker te detecteren.

Het ondergaan van een röntgenfoto is een snelle en niet-invasieve procedure. Je zorgverlener zal je door de stappen leiden en ervoor zorgen dat je in de juiste positie staat voor de opname.

Röntgenfoto's bieden zichtbaarheid van inwendige structuren en helpen bij de diagnose van verschillende medische aandoeningen. Ze zijn een belangrijk hulpmiddel voor artsen om de juiste behandeling te plannen.

Na de procedure kun je doorgaans met je dagelijkse activiteiten doorgaan. Je zorgverlener zal de resultaten analyseren en deze met je bespreken om eventuele verdere stappen te plannen.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!