Onderzoek

Slaapendoscopie

Onderzoek van het snurken en slaapapneu onder narcose, ook bekend als slaapendoscopie, is een diagnostisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om de oorzaken van snurken en slaapapneu beter te begrijpen. Het wordt meestal uitgevoerd door een KNO-arts in een ziekenhuisomgeving.

Tijdens het onderzoek wordt de patiënt onder algehele narcose gebracht om de spieren te ontspannen. Vervolgens worden de luchtwegen gecontroleerd met behulp van een flexibele endoscoop die via de neus wordt ingebracht. Hiermee kan de arts de anatomie van de neus- en keelholte visueel beoordelen en eventuele structurele afwijkingen of obstructies identificeren die mogelijk bijdragen aan het snurken of de slaapapneu.

Het voordeel van slaapendoscopie is dat de arts de weefsels kan beoordelen terwijl de patiënt in een ontspannen toestand is, wat kan helpen bij het identificeren van de specifieke locaties en oorzaken van de ademhalingsproblemen. Dit kan leiden tot een meer gerichte behandeling en een beter begrip van de onderliggende problemen.

Na het onderzoek kan de arts de bevindingen bespreken en aanbevelingen doen voor verdere behandeling, zoals het gebruik van een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) apparaat, het aanpassen van levensstijlfactoren, het overwegen van een chirurgische ingreep of het verwijzen naar een slaapspecialist voor verdere evaluatie en behandeling.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!