Sondevoeding is een medische methode om voeding en medicijnen rechtstreeks in het spijsverteringskanaal van een patiënt te leveren wanneer ze niet in staat zijn om op normale wijze te eten of te slikken. Er zijn verschillende soorten sondes, waaronder de PEG-sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomie) die in de maag wordt geplaatst, de jejunostomie-sonde die in het jejunum (de dunne darm) wordt geplaatst, en de microsonde, die dunner is dan de traditionele sondes en vaak via de neus wordt ingebracht.
Sondevoeding wordt gebruikt bij patiënten die niet in staat zijn om voldoende voedingsstoffen via normale orale inname te verkrijgen. Dit kan te wijten zijn aan aandoeningen zoals neurologische stoornissen, kanker, brandwonden of ernstige verwondingen.
De plaatsing van de sonde kan variëren afhankelijk van het type sonde en de behoeften van de patiënt. Een PEG-sonde wordt doorgaans geplaatst met behulp van endoscopie, terwijl jejunostomie- en microsondes worden ingebracht via chirurgische procedures. Na plaatsing kan de sonde worden gebruikt voor het toedienen van vloeibare voeding en medicatie.
Sondevoeding vereist zorgvuldige aandacht voor hygiëne en onderhoud. Het is belangrijk om de sonde en de omringende huid regelmatig schoon te maken, verstoppingen te voorkomen en de juiste formule en voedingsschema's te volgen zoals voorgeschreven door de arts of diëtist.
Sondevoeding is van cruciaal belang voor patiënten die niet in staat zijn om op normale wijze te eten en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het helpt hen om hun energieniveaus op peil te houden, herstel te ondersteunen en ondervoeding te voorkomen.
Als je vragen hebt over sondevoeding, de keuze voor een specifiek type sonde of zorgbehoeften, neem dan contact op met je arts, diëtist of gespecialiseerde zorgverlener. Zij kunnen je voorzien van uitgebreide informatie en begeleiding over de juiste aanpak en zorg voor sondevoeding, afgestemd op je individuele behoeften.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!