Aandoeningen

Speekselklierproblemen

Speekselklierproblemen kunnen verschillende aandoeningen omvatten, zoals sialolithiasis, sialoadenitis en speekselkliergezwellen.

  • Speekselkliersteen of sialolithiasis: Dit is een aandoening waarbij zich kleine stenen vormen in de speekselklieren, meestal in de onderkaak of onder de tong. Deze stenen kunnen de stroom van speeksel blokkeren, wat kan leiden tot zwelling, pijn en soms infectie. Behandeling kan variëren van het stimuleren van speekselproductie tot het verwijderen van de stenen door een specialist.
  • Ontsteking van de speekselklier of sialoadenitis: Dit verwijst naar ontsteking van de speekselklieren, meestal als gevolg van een bacteriële infectie. Het kan leiden tot pijn, zwelling, roodheid en soms pusvorming in het gebied van de aangedane speekselklier. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om de infectie te behandelen, en warme kompressen kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen.
  • Speekselkliergezwellen: Er kunnen verschillende soorten gezwellen optreden in de speekselklieren, variërend van goedaardige gezwellen zoals pleiomorf adenoom tot kwaadaardige gezwellen zoals speekselklierkanker. De symptomen kunnen variëren, maar kunnen onder meer een zwelling, pijn of veranderingen in de speekselproductie omvatten. De behandeling is afhankelijk van het type en de grootte van het gezwel, en kan variëren van het verwijderen van het gezwel tot verdere behandelingen zoals bestraling of chemotherapie.

Het is belangrijk om bij symptomen van speekselklierproblemen een arts te raadplegen. Een nauwkeurige diagnose en evaluatie zijn essentieel om de juiste behandelingsopties te bepalen en complicaties te voorkomen.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!