Aandoeningen

Thoracale kanker

Thoracale kanker is een overkoepelende term die verwijst naar kankers die zich ontwikkelen in de borstkas, waaronder de longen, het borstvlies (pleura), het middenrif (diafragma) en andere structuren in dit gebied.

Er zijn verschillende soorten thoracale kankers, waarvan longkanker de meest voorkomende is. Longkanker wordt onderverdeeld in niet-kleincellige longkanker (NSCLC) en kleincellige longkanker (SCLC). Andere vormen van thoracale kanker kunnen slokdarmkanker, thymoom en mesothelioom omvatten.

Symptomen variëren afhankelijk van het specifieke type kanker, maar kunnen zijn: aanhoudende hoest, kortademigheid, pijn op de borst, onverklaarbaar gewichtsverlies, vermoeidheid en problemen met slikken.

De belangrijkste oorzaak van thoracale kanker, vooral longkanker, is roken. Andere risicofactoren zijn blootstelling aan schadelijke stoffen zoals asbest (voor mesothelioom) en genetische aanleg.

De behandeling van thoracale kanker is afhankelijk van het type, de locatie en het stadium van de ziekte. Behandelingsmogelijkheden omvatten chirurgie, chemotherapie, bestralingstherapie, gerichte therapie en immunotherapie. Het behandelplan wordt bepaald door een oncologisch team.

Leven met thoracale kanker kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om steun te zoeken bij familie en vrienden en samen te werken met je medische team om een behandelplan op te stellen. Gezonde levensstijlgewoonten, zoals stoppen met roken en goede voeding, kunnen de behandeling ondersteunen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!