Tonsillitis is een ontsteking van de amandelen, de twee zachte weefselklompjes aan de achterkant van de keel. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Tonsillitis kan symptomen veroorzaken zoals keelpijn, moeite met slikken, gezwollen en rode amandelen, witte of gele vlekken op de amandelen, koorts, hoofdpijn en een algemeen gevoel van malaise.
De aandoening komt vaak voor bij kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Tonsillitis wordt meestal verspreid door druppeltjes in de lucht door hoesten, niezen of direct contact met geïnfecteerd speeksel.
Als je vermoedt dat je tonsillitis hebt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan de diagnose stellen door middel van een lichamelijk onderzoek en mogelijk een keeluitstrijkje om de oorzaak van de infectie te bepalen.
De behandeling van tonsillitis hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Bij virale tonsillitis is rust, voldoende vochtinname en het verlichten van de symptomen meestal voldoende. Bacteriële tonsillitis kan worden behandeld met antibiotica om de infectie te bestrijden. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de amandelen operatief te verwijderen, vooral als er herhaalde infecties of complicaties optreden.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!