Behandeling

Antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze zijn een krachtig hulpmiddel in de geneeskunde om verschillende soorten bacteriële ziekten te bestrijden. Deze infecties kunnen variëren van eenvoudige urineweginfecties tot ernstige ziekten zoals longontsteking of sepsis. Antibiotica kunnen de groei van bacteriën remmen of ze doden.

Antibiotica werken op verschillende manieren. Ze kunnen bacteriën doden (bactericide antibiotica) of hun groei vertragen (bacteriostatische antibiotica). Antibiotica zijn specifiek voor bepaalde soorten bacteriën, wat betekent dat ze niet effectief zijn tegen virussen, zoals die van verkoudheid of griep.

Antibiotica worden gebruikt voor een breed scala aan bacteriële infecties, waaronder luchtweginfecties, huidinfecties, urineweginfecties, en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Ze worden ook gebruikt om postoperatieve infecties te voorkomen en kunnen levensreddend zijn bij ernstige bacteriële ziekten.

Voor voorgeschreven antibiotica, is het cruciaal om de volledige kuur af te maken, zelfs als je je beter begint te voelen. Stoppen met antibiotica voordat de infectie volledig is verdwenen, kan leiden tot resistentie en herhaling van de infectie.

Antibiotica zijn alleen effectief tegen bacteriële infecties, niet tegen virale infecties. Als je symptomen hebt die wijzen op een mogelijke infectie, neem dan contact op met je zorgverlener. Ze kunnen bepalen of antibiotica nodig zijn en zo nodig een geschikte behandeling voorschrijven.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!