Aandoeningen

Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij het slijmvlies van de onderste slokdarm verandert als reactie op herhaalde blootstelling aan maagzuur. Dit kan leiden tot de vorming van abnormale cellen in de slokdarm, wat een zorgwekkende aandoening is omdat het een risicofactor is voor slokdarmkanker.

Het bewustzijn van risicofactoren, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en langdurige maagzuurproblemen, is van vitaal belang voor de preventie en vroege detectie van een Barrett-slokdarm. Symptomen kunnen variëren, maar kunnen maagzuur, slikproblemen en pijn op de borst omvatten. Gastroscopie is een essentieel hulpmiddel voor de diagnose van een Barrett-slokdarm.

De behandeling van een Barrett-slokdarm kan bestaan uit medicatie om maagzuur te verminderen, veranderingen in levensstijl en regelmatige endoscopische controles. Het vroegtijdig opsporen en beheren van een Barrett-slokdarm kan helpen het risico van progressie naar slokdarmkanker te minimaliseren.

Na de diagnose van een Barrett-slokdarm is het van cruciaal belang om regelmatige surveillance gastroscopieën te ondergaan, meestal na 3 of 5 jaar, in overleg met je arts. Deze controles helpen vroege tekenen van slokdarmveranderingen op te sporen en direct in te grijpen, waardoor het risico op slokdarmkanker minimaliseert. Dit benadrukt het belang van vroegtijdige detectie en behandeling.

Als je vragen hebt over een Barrett-slokdarm, risico-inschatting, symptomen of gastroscopie, neem dan contact op met je arts of een specialist op het gebied van gastro-enterologie. Ze zijn er om je te begeleiden en te helpen bij het nemen van de juiste stappen voor je slokdarmgezondheid en vroege detectie van mogelijke problemen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!