Aandoeningen

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Gastro-oesofageale refluxziekte, vaak afgekort als GERD, is een veelvoorkomende aandoening waarbij maagzuur regelmatig terugvloeit in de slokdarm, wat leidt tot irritatie en symptomen. Het wordt ook wel zure reflux genoemd.

GERD treedt op wanneer de sluitspier aan de onderkant van de slokdarm, die normaal gesproken voorkomt dat maagzuur omhoog stroomt, niet goed functioneert. Factoren zoals obesitas, zwangerschap, roken en bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan GERD.

Symptomen van GERD kunnen zijn:

  • Brandend maagzuur (zure oprispingen): Een brandend gevoel in de borst dat kan opstijgen naar de keel.
  • Zure smaak in de mond.
  • Zure boeren.
  • Pijn op de borst.
  • Keelpijn of heesheid.
  • Moeite met slikken.

GERD kan vaak worden gediagnosticeerd op basis van symptomen en medische geschiedenis. Als het nodig is, kan een arts aanvullende tests aanbevelen, zoals een gastroscopie of pH-meting. De behandeling omvat doorgaans veranderingen in de levensstijl, zoals het vermijden van triggerende voedingsmiddelen, gewichtsbeheersing en het vermijden van roken en alcohol. Medicijnen, zoals protonpompremmers, kunnen worden voorgeschreven om maagzuur te verminderen.

Het beheer van GERD omvat vaak het aanpassen van je dieet en levensstijl om symptomen te minimaliseren. Dit kan onder meer het vermijden van grote maaltijden voor het slapengaan, het verhogen van het hoofdeinde van het bed en het vermijden van strakke kleding omvatten.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!