Behandeling

BiPAP en CPAP

BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) en CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) zijn therapieën die worden gebruikt om slaapgerelateerde ademhalingsproblemen, zoals slaapapneu, te behandelen. Ze helpen om de luchtwegen open te houden en zorgen voor een regelmatige ademhaling tijdens de slaap.

BiPAP- en CPAP-therapieën worden voorgeschreven voor mensen met slaapapneu, waarbij de luchtwegen 's nachts herhaaldelijk worden geblokkeerd, wat leidt tot onderbroken ademhaling en slaapstoornissen. Deze therapieën zorgen voor een constante luchtstroom om de luchtwegen open te houden.

  • CPAP (Continuous Positive Airway Pressure): Dit systeem levert een continue luchtstroom via een masker dat over de neus of mond wordt gedragen. De luchtdruk voorkomt het instorten van de luchtwegen, waardoor een ononderbroken ademhaling mogelijk is.
  • BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure): Dit systeem heeft twee instelbare drukniveaus - een hogere druk bij inademing en een lagere druk bij uitademing. Dit kan comfortabeler zijn voor sommige patiënten en wordt vaak voorgeschreven bij ernstigere vormen van slaapapneu.

Het is belangrijk om BiPAP- en CPAP-machines elke nacht te gebruiken, zoals voorgeschreven door je zorgverlener. Het masker moet goed passen en comfortabel zijn om effectief te zijn. Regelmatig onderhoud van de apparatuur is ook essentieel.

Deze therapieën helpen om snurken, vermoeidheid, slaperigheid overdag en andere symptomen van slaapapneu te verminderen. Ze verbeteren de kwaliteit van de slaap en kunnen de risico's van complicaties zoals hoge bloeddruk en hartproblemen verminderen.

Patiënten moeten wennen aan het dragen van het masker tijdens de slaap. Het kan enige tijd duren voordat je eraan gewend bent, maar consistent gebruik leidt tot betere resultaten. Neem contact op met je zorgverlener als je problemen ondervindt.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!