Onderzoek

Capsule-endoscopie

Capsule-endoscopie is een geavanceerde medische procedure waarbij je een kleine capsule inslikt die is uitgerust met een camera. De capsule beweegt door het spijsverteringskanaal en maakt gedetailleerde beelden van de darmen, waardoor artsen aandoeningen en problemen kunnen opsporen.

Capsule-endoscopie wordt aanbevolen om verschillende redenen, zoals:

  • Diagnose: Het stellen van een nauwkeurige diagnose bij symptomen zoals onverklaarbare bloedingen, buikpijn, of darmproblemen.
  • Screening: Het controleren op aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie, of de aanwezigheid van poliepen.
  • Monitoring: Het volgen van de behandeling en het evalueren van de effectiviteit ervan bij bepaalde darmziekten.

Je slikt een kleine capsule in, ter grootte van een vitaminesupplement, die een miniatuurcamera bevat. De capsule beweegt door je spijsverteringskanaal en maakt continu beelden. Deze beelden worden draadloos naar een opnameapparaat gedragen dat je bij je draagt. Later worden de beelden door je arts geanalyseerd.

Capsule-endoscopie is niet-invasief en pijnloos. De capsule is eenmalig gebruik en wordt van nature uitgescheiden. Als je een capsule-endoscopie wordt aanbevolen, bespreek dan eventuele zorgen of vragen met je zorgverlener. Ze kunnen je informeren over de procedure, mogelijke voorbereidingen, en wat je kunt verwachten tijdens en na de test.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!