Onderzoek

FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet is een dieet dat is ontwikkeld om mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere spijsverteringsproblemen te helpen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen, wat verwijst naar bepaalde koolhydraten en suikers die kunnen leiden tot spijsverteringssymptomen zoals buikpijn, winderigheid en diarree.

Het doel van het FODMAP-dieet is om voedingsmiddelen met deze specifieke koolhydraten tijdelijk te verminderen of te vermijden, om zo symptomen te verminderen. Het is een eliminatiefase gevolgd door een herintroductiefase om te bepalen welke specifieke FODMAP-rijke voedingsmiddelen individuele symptomen veroorzaken.

Het FODMAP-proces

  1. Eliminatiefase: Tijdens deze fase worden voedingsmiddelen met hoge FODMAP-gehalten vermeden. Dit kan enkele weken duren om te zien of symptomen verbeteren.
  2. Herintroductiefase: Na de eliminatiefase worden FODMAP-rijke voedingsmiddelen één voor één opnieuw geïntroduceerd om te bepalen welke specifieke FODMAP's bij een persoon problemen veroorzaken.
  3. Aanpassingsfase: Gebaseerd op de reacties in de herintroductiefase kan een aangepast dieet worden samengesteld om symptomen te minimaliseren terwijl de diversiteit van voeding wordt behouden.

Het FODMAP-dieet kan een effectieve aanpak zijn voor mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere spijsverteringsaandoeningen. Het helpt hen om symptomen te beheersen en een gevarieerd dieet te behouden.

Als je vermoedt dat je spijsverteringsproblemen hebt, zoals PDS, en overweegt om het FODMAP-dieet te volgen, neem dan contact op met een diëtist of een gespecialiseerde zorgverlener. Ze kunnen je helpen bij het plannen en beheren van het dieet en ervoor zorgen dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt terwijl je symptomen minimaliseert.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!