Aandoeningen

Maagzweer (ulcus pepticum)

Een maagzweer, ook bekend als ulcus pepticum of peptische zweer, is een pijnlijke aandoening waarbij er een open wond ontstaat aan de binnenkant van de maag (maagzweer) of in het bovenste deel van de dunne darm (duodenumzweer). Deze zweren kunnen variëren in grootte en diepte.

Maagzweren ontstaan meestal als gevolg van een verstoring van het evenwicht tussen de zure maaginhoud en de beschermende slijmlaag die de maagwand bedekt. Factoren zoals het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's), infectie met de bacterie Helicobacter pylori, roken, en stress kunnen bijdragen aan het ontstaan van maagzweren.

Symptomen van een maagzweer kunnen variëren, maar kunnen bestaan uit:

  • Buikpijn, vaak in de bovenbuik.
  • Brandend maagzuur.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Misselijkheid en braken.
  • Verlies van eetlust of gewichtsverlies.

Een arts kan maagzweren diagnosticeren door middel van gastroscopie, waarbij een dunne buis met een camera wordt gebruikt om de maag en darmen te onderzoeken. Behandeling omvat doorgaans het verminderen van maagzuur met medicijnen, zoals protonpompremmers, en het behandelen van de onderliggende oorzaak, zoals de uitroeiing van H. pylori-infectie. Het vermijden van risicofactoren, zoals roken en NSAID's, kan ook worden aanbevolen.

Met de juiste behandeling en aanpassingen van de levensstijl kunnen maagzweren vaak goed worden beheerd. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicatie te nemen en de adviezen van je zorgverlener op te volgen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!