Onderzoek

Polysomnografie (slaaponderzoek)

Polysomnografie is een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om slaapstoornissen te diagnosticeren en te beoordelen. Het meet verschillende lichaamsfuncties tijdens de slaap, zoals hersenactiviteit, ademhaling, hartslag, oogbewegingen en spieractiviteit, om inzicht te krijgen in je slaappatroon.

Polysomnografie wordt voorgeschreven als er vermoedens zijn van slaapstoornissen zoals slaapapneu, narcolepsie, rusteloze benen syndroom, en parasomnieën (bijv. slaapwandelen). Het helpt zorgverleners bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het beoordelen van de ernst van slaapproblemen.

Tijdens een polysomnografie slaap je in een slaaplaboratorium terwijl je bent aangesloten op speciale apparatuur. Sensoren worden op je hoofd, borst, armen en benen geplaatst om de verschillende lichaamsfuncties te meten. Gedurende de nacht worden gegevens verzameld terwijl je slaapt.

Polysomnografie wordt uitgevoerd in een slaaplaboratorium onder toezicht van getraind medisch personeel. Het kan enigszins ongemakkelijk zijn vanwege de sensoren en draden, maar het is niet pijnlijk.

Polysomnografie biedt gedetailleerde informatie over je slaappatroon en kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van slaapstoornissen. Het leidt tot een nauwkeurige diagnose en stelt zorgverleners in staat om de juiste behandeling aan te bevelen.

Na het slaaponderzoek kun je je dagelijkse activiteiten hervatten. Je zorgverlener zal de resultaten analyseren en deze met je bespreken om eventuele verdere stappen te plannen.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!