Doelgerichte therapie is een vorm van behandeling die specifiek gericht is op de unieke eigenschappen van kankercellen. In tegenstelling tot traditionele chemotherapie, die zich richt op snel delende cellen, richten doelgerichte therapieën zich op specifieke eiwitten of moleculen die betrokken zijn bij de groei en verspreiding van kankercellen.
Hoe werkt het? Deze therapieën worden meestal toegediend als pillen of infusen. Ze werken door de groei van kankercellen te remmen of de signalen te blokkeren die de kankercellen stimuleren om te groeien.
Doelgerichte therapie kan minder schade aan gezonde cellen veroorzaken dan traditionele chemotherapie, waardoor bijwerkingen vaak milder zijn.
Het behandelingsplan wordt bepaald op basis van het type kanker van de patiënt en de aanwezigheid van specifieke moleculaire doelwitten.
Hoewel doelgerichte therapie veelbelovend kan zijn, werkt het niet voor alle soorten kanker. Het wordt vaak gecombineerd met andere behandelingen, zoals chemotherapie of bestraling, om de beste resultaten te bereiken.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!