Onderzoek

Klinisch onderzoek

Ongeacht de reden voor een consult zal de kaakchirurg altijd een grondig klinisch onderzoek uitvoeren bij de patiënt. Tijdens dit onderzoek worden, afhankelijk van de klachten of problemen van de patiënt, verschillende structuren en weefsels in de mond, en indien nodig, ook in het gezicht of de hals onderzocht. Dit omvat onder andere het onderzoeken van de tanden, het kaakbeen, het tandvlees, de tong, de speekselklieren, enzovoort. Het klinisch onderzoek vormt als het ware de basis voor verdere diagnostische stappen. Indien nodig kan dit klinisch onderzoek worden aangevuld met aanvullende diagnostische tests.

Het klinisch onderzoek is van cruciaal belang om de gezondheidstoestand van de patiënt te beoordelen en eventuele problemen of aandoeningen in het hoofd- en halsgebied te identificeren. Of de patiënt nu wordt geconfronteerd met kaakproblemen, slijmvliesaandoeningen, tandheelkundige problemen of andere kwesties, het klinisch onderzoek stelt de kaakchirurg in staat om de juiste diagnose te stellen en de meest geschikte behandelingsopties te overwegen.

Tijdens het klinisch onderzoek zal de kaakchirurg de volgende stappen ondernemen:

  • Het uitvoeren van een visuele inspectie van de mondholte, het gezicht en de hals.
  • Het controleren op abnormale bultjes, zwellingen, kleurveranderingen, zweren, of andere afwijkingen.
  • Het evalueren van de toestand van de tanden en tandvlees.
  • Het beoordelen van de beweeglijkheid van de kaak en het kaakgewricht.
  • Het onderzoeken van de speekselklieren.
  • Het luisteren naar de klachten en medische voorgeschiedenis van de patiënt.

Afhankelijk van de bevindingen tijdens het klinisch onderzoek kan de kaakchirurg aanvullende diagnostische tests aanbevelen, zoals:

  • Beeldvorming, zoals een panoramische röntgenopname of een CT-scan van de tanden en kaak.
  • Weefselmonstername voor biopsie.
  • Laboratoriumtests.
  • Andere bijkomende onderzoeken om specifieke aandoeningen of problemen te bevestigen of uit te sluiten.

Het klinisch onderzoek van het hoofd- en halsgebied, uitgevoerd door een kaakchirurg, is een essentiële stap in de diagnose en behandeling van verschillende aandoeningen en problemen. Door de mondholte en omliggende structuren zorgvuldig te onderzoeken, kan de juiste aanpak worden bepaald en kunnen aanvullende diagnostische tests worden overwogen om een volledig beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!