Aandoeningen

OSAS

OSAS, ook wel obstructief slaapapneusyndroom genoemd, is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk wordt onderbroken tijdens de slaap. Dit wordt veroorzaakt door het tijdelijk dichtklappen of vernauwen van de luchtwegen, waardoor de luchtstroom wordt belemmerd.

Mensen met OSAS kunnen last hebben van symptomen zoals luid snurken, abrupt wakker worden met een gevoel van verstikking of ademnood, slaperigheid overdag, ochtendhoofdpijn en moeite met concentreren. Het kan ook leiden tot vermoeidheid en stemmingsproblemen.

Het obstructieve slaapapneusyndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, verslapping van de spieren in de keel en de tong, abnormale structuur van de luchtwegen of erfelijke factoren. Het komt vaker voor bij mannen, maar vrouwen kunnen ook getroffen worden.

Het is belangrijk om OSAS serieus te nemen, omdat het onbehandeld kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op beroerte. Het raadplegen van een arts en het volgen van de aanbevolen behandeling kan de symptomen verlichten en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!