Slokdarmkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de slokdarm, het buisvormige orgaan dat voedsel van de keel naar de maag transporteert. Het begint meestal met abnormale cellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en tumoren vormen.
Bewustzijn van risicofactoren, zoals roken, overmatig alcoholgebruik en brandend maagzuur, is cruciaal in de preventie van slokdarmkanker. Vroege symptomen kunnen variëren, maar omvatten vaak slikproblemen, pijn bij het slikken en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Gastroscopie is een procedure waarbij een dunne, flexibele buis met een camera aan het uiteinde via de mond naar de slokdarm wordt geleid. Hiermee kan de arts de binnenkant van de slokdarm inspecteren en eventuele afwijkingen opsporen. Als tijdens een gastroscopie tekenen van slokdarmkanker worden ontdekt, kan dit helpen om de ziekte in een vroeg stadium te behandelen, wat de overlevingskansen aanzienlijk verbetert.
De behandeling van slokdarmkanker varieert afhankelijk van het stadium en de gezondheid van de patiënt. Dit kan chirurgie, chemotherapie en bestralingstherapie omvatten. Vroege detectie is van cruciaal belang voor een gunstiger resultaat, omdat slokdarmkanker vaak pas in een vergevorderd stadium wordt ontdekt.
Als je vragen hebt over slokdarmkanker, risico-inschatting of gastroscopie, neem dan contact op met je arts of een specialist op het gebied van gastro-enterologie of oncologie. Ze zijn er om je te begeleiden en te helpen bij het nemen van de juiste stappen voor je slokdarmgezondheid en vroege detectie van mogelijke problemen.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!