Behandeling

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die het immuunsysteem van het lichaam versterkt en activeert om ziekten te bestrijden, met name kanker en allergieën. Het is een vorm van behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van stoffen die het immuunsysteem stimuleren of gericht zijn op het verstoren van de processen die tumorcellen groeien en zich verspreiden.

Er zijn verschillende vormen van immunotherapie, waaronder:

  • Monoklonale antilichamen: Dit zijn laboratoriumgemaakte antilichamen die specifiek zijn ontworpen om zich te binden aan bepaalde moleculen op kankercellen. Deze antilichamen kunnen het immuunsysteem helpen de kankercellen te herkennen en aan te vallen.
  • Checkpoint-remmers: Deze medicijnen blokkeren de zogenaamde "remmen" op immuuncellen, waardoor het immuunsysteem actiever kan worden in het bestrijden van kankercellen. Ze helpen het immuunsysteem om de tumor beter te herkennen en te vernietigen.
  • Tumor-infiltrerende lymfocyten (TIL): Dit is een vorm van immunotherapie waarbij immuuncellen uit een tumor worden geëxtraheerd, in het laboratorium worden vermenigvuldigd en vervolgens weer in het lichaam van de patiënt worden teruggebracht om de tumor te bestrijden.
  • Vaccinaties: Immunotherapie kan ook bestaan uit vaccinaties die het immuunsysteem helpen om specifiek gerichte immuunresponsen tegen kankercellen te ontwikkelen.

Immunotherapie kan ook worden toegepast bij allergieën, waarbij kleine hoeveelheden van het allergeen aan het lichaam worden toegediend om een tolerantie op te bouwen en een overreactie van het immuunsysteem te voorkomen.

Hoewel immunotherapie veelbelovende resultaten kan bieden, is het belangrijk op te merken dat niet iedereen in aanmerking komt voor deze behandeling en dat de reactie op immunotherapie per persoon kan verschillen. Het is altijd noodzakelijk om met een medisch professional te overleggen om te bepalen of immunotherapie een geschikte behandelingskeuze is en welke specifieke voordelen en mogelijke bijwerkingen ermee gepaard kunnen gaan.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!