Aandoeningen

Pancreas kanker

Pancreaskanker, ook wel alvleesklierkanker genoemd, is een agressieve vorm van kanker die begint in de alvleesklier, een orgaan achter de maag. Het treedt op wanneer ongecontroleerde groei van cellen in de alvleesklier optreedt, wat kan leiden tot tumoren.

Pancreaskanker wordt vaak pas in een gevorderd stadium ontdekt, wat de behandeling bemoeilijkt. Bewustzijn van risicofactoren, zoals roken, familiegeschiedenis en leeftijd, is van cruciaal belang. Vroege symptomen kunnen subtiel zijn, zoals buikpijn en gewichtsverlies. Bij vermoeden van symptomen is het van vitaal belang om een gastroscopie uit te voeren. Regelmatige gezondheidscontroles en gesprekken met je arts over risico's en screeningsmogelijkheden zijn belangrijk om de kansen op een vroege detectie te vergroten.

De behandeling van pancreaskanker hangt af van het stadium en de gezondheid van de patiënt. Dit kan chirurgie, chemotherapie, bestraling of gerichte therapie omvatten. Pancreaskanker heeft meestal een slechtere prognose omdat het vaak pas in een vergevorderd stadium wordt ontdekt. Daarom is vroege detectie en bewustzijn van risico's van het grootste belang voor een gunstiger resultaat.

Als je vragen hebt over pancreaskanker, risico-inschatting of symptomen, aarzel dan niet om contact op te nemen met je arts of een specialist op het gebied van oncologie. Ze zijn er om je te begeleiden en te helpen bij het nemen van de juiste stappen voor je alvleeskliergezondheid.

Medische diensten

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!